Parcul Copou

obelisc2

În secolul al XVIII-lea, domnitorul fanariot Matei Ghica a hotarat construirea unui foisor, in Copou, pentru odihna si recreere. Intrucat in vremea aceea nu exista o gradina publica, in care sa aiba acces liber toti cetatenii, domnitorul Mihail Sturdza a decis infiintarea acestei gradini, in anul 1834. Locul ales a fost pe ulita Podul Verde, unde odinioara era statia de posta a orasului. Gradina a fost extinsa in anii 1849 si 1852, prin cumpararea unor terenuri invecinate, iar din anul 1860 a fost luminata cu felinare.

In parc se afla cel mai vechi monument din Romania, construit “in scopul exprimarii unor sentimente obstesti” (cf. George Oprescu): Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut ca Obeliscul cu lei, realizat de Mihail Singurov, in 1834, conform proiectului propus de Gheorghe Asachi.

In centrul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu (adevarat loc de pelerinaj pentru romantici), exista bustul lui Mihai Eminescu, cat si bustul prietenului sau, Ion Creanga, ridicat in 1932. Ulterior s-a realizat Aleea “Junimea”, cu busturile din bronz ale membrilor sai.

In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, in semn de omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.