Biserica Banu

91
Programul de vizitare
8:00-16:00 in zilele de Luni/ Miercuri/ Joi
in zilele de Vineri de la 10:00
Sâmbătă 17:00
Duminica 8:30 în intervalul orar în care se țin slujbe


Scurta descriere

Biserica de lemn ( 1705 – 1800)

Amplasata pe terasa inferioara a Bahluiului ce se intindea pana la “marea rapa” din marginea orasului (astazi “Rapa Galbena) la inceputul secolului al XVIII – lea, prima biserica executata din barne de stejar, avand ctitor pe “Savin Zmucila vel Ban” la 1705, avea o parcela suficient de mare pentru a putea avea si cimitir parohial.

Biserica ctitorita de Savin Banu a fost sfintita la 15 iunie 1705 de Misail – Mitropolitul Sucevei si Moldovei, avand hramul Uspesenia Precistii (Adormirea Maicii Domnului 15 august).

In biserica de lemn s-a slujit de la inceput numai in limba romana, fata de alte biserici sau manastiri din Iasi (Galata, Cetatuia, Trei Ierarhi, Golia, Barnovschi, Sf. Sava, Hlincea, Dancu, Frumoasa – inchinate Locurilor Sfinte unde se savarsea serviciul divin in limbile slavona sau greaca) ca un protest impotriva liturghisirii in limbi straine pe pamant romanesc.

Biserica a fost inzestrata de la inceput cu carti si obiecte valoroase, unele comandate in Moldova iar altele peste hotare. S-au adus si carti romanesti din secolul XVII Cazania – Iasi 1643; Molitvelnic – Iasi 1681; Liturghier – Iasi 1683; Evanghelia greco – romana Bucuresti 1699. Ca urmare a dezvoltarii orasului pe directia nord-vest, biserica devine neincapatoare.

Biserica din piatra (1802)

In jurul anului 1799 vechea biserica din lemn devenise neincapatoare si se deteriorase mult. Mitropolitul Iacob Stamati decide sa contribuie cu o suma mare la construirea noii biserici alaturi de obstea parohiei.

Pentru intocmirea planurilor noii biserici si supravegherea executiei s-a apelat la un arhitect din Ardeal (probabil) Herr Leopold. Catapeteasma sculptata in lemn de tei, este opera unui mester moldovean Eustatie Altini, posibil dupa proiectul arhitectului Leopold. De asemenea el a pictat catapeteasma probabil in anul 1802, contra sumei de “2.000 lei”.