Biserica Nicoriță

416301_198246673613353_1287251198_o_0
Datare: 1627
Ctitor: Miron Movila Barnovschi
Hram: Sf. Ioan cel nou de la Suceava (2 iunie)


Scurta descriere
 Biserica Nicoriţă se află in partea de răsărit a oraşului Iaşi, pe dealul Tătăraşilor. Inainte de aceasta biserică, pe acest loc, se afla o biserică de lemn, ridicată de fiica unui boier, în amintirea ca in acea poiana prin care trecea drumul mare ce mergea spre rasarit, au poposit moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, in anul 1402, inainte de intrarea in Iasi unde au fost primate de Voievodul Alexandru cel Bun la Manastirea Sf. Sava.
Mai tarziu,si anume in anul 1627, hatmanul Nicoară sfetnicul si cumnatul domnitorului Miron Barnovschi a ridicat actuala biserica pe locul celei dintâi. Inzestrata de Miron Movila Barnovschi Voievod cu multe mosii, sate, mori, iazuri si sălaşe asezate de-a lungul Moldovei din tinutul Hotinului si pana la Galati, asa cum glasuieste documentul domnesc dat in Iasi la 28 aprilie 1629, biserica Nicorita a devenit manastire de calugari. Ea a fost inchinata locurilor sfinte de la Ierusalim si a depins de asezamantul Sf. Mormant. Dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864, calugarii au plecat iar manastirea a devenit parohială.
Biserica este zidita din piatra si caramida,acoperita cu tabla. Planul este treflat. Turla de la mijlocul bisericii ridicata pe pendentive, are factura stilului bisericilor moldovenesti dinainte de perioada decadenţei. In anul 1814 a fost restaurata de arhimandritul Nicodim care i-a adaugat pridvorul; in locul exonartexului deschis, sustinut de 6 coloane, a zidit peretii transformând exonartexul intr-un pridvor inchis prevazut cu o usa şi 4 ferestre si prinzând coloanele in peretele adaus. Pe acest pridvor s-a ridicat cloporniţa.
Biserica Nicorita a fost renovata in secolul trecut (1968 si 1977-1978).