Biserica Sf. Gheorghe Hârlău

350px-biserica_sf-_gheorghe_din_harlau
Hram: Sfântul Gheorghe
An construcţie: 1492
Ctitor: Ştefan cel Mare

Scurta descriere

Biserica Sfântul Gheorghe, situată în imediata vecinătate a Curților Domnești, reprezintă unul din cele mai reușite monumente ale epocii Ştefan cel Mare. Conform datelor din pisania bisericii rezultă că biserica Sf. Gheorghe a fost construită în mai puțin de 5 luni, în anul 1492.

În timpul lui Petru Rareș a fost pictată, fiind cea mai veche biserică din Moldova care a avut pictură exterioară, care însă s-a deteriorat, fiind în anul 1791 tencuită şi zugrăvită. În 1897, cu ocazia restaurării, tencuiala a fost înlăturată complet, putându-se desluși programul iconografic exterior. El cuprindea: Judecata de apoi, pe fațada vestică, Arborele lui Iseu, pe fațada sudică, Cinul, pe absidele laterale şi absida altarului şi Imunul acatist cu Rugul în flăcări şi Asediul Constantinopolului, pe fațada nordică.

Restauratorii au înlăturat pictura punând în loc actualul parament din piatră aparentă, cioplită sub formă de mici dreptunghiuri. Un brâu median, alcătuit din patru rânduri de cărămizi smălţuite (verde, galben, brun, vânat) înconjoară biserica şi împarte acest parament de piatră în două registre inegale. Deasupra paramentului de piatră sunt două rânduri de ocniţe, despărțite prin trei rânduri de cărămizi roșii. Ocnițele de la rândul inferior sunt mai mari, iar între arcurile lor prezintă rozete-disc smălţuite. Deasupra ocnițelor mici, sub streașină, sunt trei rânduri de rozete-disc smălţuite, despărțite între ele prin rânduri de cărămizi din care două sunt smălţuite. Rozetele-discuri, cu culori diferite, prezintă diverse figuri: capul de zimbru cu un personaj, cu două personaje, patrupedul androcefal, lei în două feluri, sirena cu două cozi, steaua cu raze încovoiate, grifonul, alt grifon şi doi balauri încolăciți.