Biserica Sf. Nicolae Copou

Hram: Sfântul Nicolae – 6 decembrie
Datare: 1937 – 1943
Ctitori: Manole Petru și Nicolae Iorga
Preot Paroh: Vasile Vaida
1_1


Scurta descriere

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae se află în cartierul Copou, în partea nordică a Iaşului. La această biserică se ajunge mergând pe Bulevardul Carol, din vecinătatea Parcului Copou.

Ctitorul principal al bisericii este părintele Manole Petru. Unul din ctitorii bisericii este şi istoricul Nicolae Iorga. Lucrările de construcție au început în anul 1937 şi s-au încheiat în anul 1943, la data de 16 aprilie, când aceasta a fost sfințită de către mitropolitul Irineu Mihălcescu.

Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Sfântul Nicolae din Copou se încadrează, în mare parte, în stilul tradițional moldovenesc; în arhitectura acesteia se strecoară şi unele elemente moderne.

Pictura murală în frescă este executată de pictorul Vasile Pascu, între anii 1962-1965. Catapeteasma bisericii şi icoanele ce o împodobesc au fost pictate de către pictorul Corneliu Baba. Între anii 1993 şi 1995, arcadele exterioare ale bisericii au fost şi ele îmbrăcate cu picturi deosebit de frumoase.

Biserica Sfântul Nicolae din Copou se află într-o stare bună de conservare. S-au efectuat lucrări de restaurare şi consolidare după cutremurele din anii 1977, 1986 şi 1990. Alături de biserică s-a construit o clopotniță, o capela şi un loc de aprins lumânări.