Biserica Sf. Nicolae Domnesc

2_0

Localizare: Str. Panu Anastasie 65

Hram: Sfântul Nicolae – 6 decembrie

Datare: 1491-1492

Ctitor: Ştefan cel Mare


Scurta descriere

 

Biserica “Sf. Nicolae Domnesc” a fost ctitorită de Ştefan cel Mare între anii 1491 – 1492 şi este cel mai vechi lăcaş de cult din Iaşi. Este plasat în apropierea fostei Curţi Domneşti (unde acum se află Palatul Culturii), motiv pentru care, aici au fost unși în domnie majoritatea domnitorilor Moldovei, de la Despot Vodă până la Alexandru Ioan Cuza. De aceea bisericii i s-a spus Sf. Nicolae – Domnesc.

Între anii 1888-1904, Biserica a fost desfăcută şi reconstruită din temelii de arhitectul francez Lecomte du Nouy, care i-a adus şi unele mici modificări faţă de planurile iniţiale.

In timpul Mitropolitului Gavriil Callimachi in cele trei altare ale bisericii se savarseau slujbe in greceste (altarul din partea dreapta-sud inchinat Sfintei Mucenite Varvara), in romaneste (altarul din biserica) si in ruseste (altarul din partea stanga – nord, inchinat Sfantului Arhidiacon Stefan). Era singura biserica din Moldova cu trei altare, dupa marturisirile cronicarilor.

Biserica a fost repictata in intregime in exterior si in interior la aceasta restaurarea .Pictura exterioara cuprinde si cateva portrete de filosofi. Peretii turlei sunt din caramida aparent rosie. Pictura exterioara s-a aplicat numai la ocnite si firide, deosebindu-se de picturile exterioare moldovenesti. Pictura a fost executata de J.J. Antoine Lecompte du Nouy, fratele arhitectului restaurator.

Pana la sfârșitul secolului XVII a fost Catedrala Mitropolitană iar aici a locuit un timp Mitropolitul Dosoftei, cel care a înființat şi o tipografie în clădirea alăturată, cunoscută acum drept Casa Dosoftei.

Hramul Bisericii este de Sf. Nicolae, pe 6 decembrie, iar în prezent funcționează ca paraclis mitropolitan, administrat de Mănăstirea Trei Ierarhi.

Interiorul bisericii este pictat la ultima restaurare în stil neobizantin de către pictorii francezi Boris Bernard, Emilie Mempiot şi P. Maureal. Din tot ansamblul fostei mănăstiri s-a păstrat biserica şi părţi din fostul zid împrejmuitor.