Catedrala Catolică „Sf. Fecioară Regină Maria”

catedrala_catolica_din_iasi
Patron: Sf. Fecioară Maria, Regină,
An construcţie: 1992-2005

Scurta descriere
Catedrala catolică este situată în centrul orașului, pe strada Ştefan cel Mare, alături de biserica Trei Ierarhi, Palatul Roznoveanu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Catedrala rotundă seamănă cu o coroană ce trimite spre regalitatea lui Cristos care îi face părtaşi pe Maria şi pe credincioşi la regalitatea sa.

Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Pe conturul de la balcoane sunt cincisprezece staţiuni ale Căii sfintei cruci în mozaic; tot în mozaic sunt: imaginea centrală şi cele patru imagini din faţă care reprezintă scene din viaţa sfintei Fecioare Maria. Tabernacolul principal este aşezat la baza mozaicului central. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. De la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Cristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.

De asemenea, la subsolul catedralei funcţionează o expoziţie de fotografii care redă momente legate de catedrala nouă şi de cea veche.

Demersurile de a construi un nou lăcaş au reînceput imediat după evenimentele din decembrie 1989.