Mănăstirea Galata

galata
Hram: Înălţarea Domnului (la 40 de zile după Sf. Paşti)
An construcţie: 1582-1584
Ctitor: Petru Şchiopul
Scurta descriere

Mănăstirea Galata a fost ctitorită de domnitorul Petru Şchiopu, iar Biserica a fost sfinţită in 1584. Numele îi vine de la cartierul cu acelaşi nume din Constantinopole (Istanbulul de astăzi), acolo unde domnitorii moldoveni găseau găzduire când mergeau la Înalta Poartă. Ca si alte mănăstiri din zona Moldovei, Galata are un zid înconjurător cu un turn-clopotniță. De altfel, Biserica mănăstirii a fost un model pentru Biserica Aroneanu Iaşi (1594), Biserica Mănăstirii Dragomirna Suceava(1608-1609), Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi  Iaşi (1639).

Casa domnească, unde se retrăgea adesea domnitorul Petru Șchiopu, a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, iar astăzi găzduiește muzeul mănăstirii, paraclisul “Sf. Apostol Iacov”, diverse exponate cu valoare istorică, un fragment de frescă cu celebrul “roșu de Galata“, si clopotul dăruit de Petru Șchiopul bisericii “Galata din vale”.

În timpul lucrărilor de restaurare din 1970 au fost descoperite mormintele a doi dintre copiii domnitorului, Despina si Vlad, precum si al soţiei sale, Maria Amirali.

Din 1990, Galata este mănăstire de călugăriţe, care se ocupă cu arta broderiei si confecționarea vestmintelor liturgice.